HTML

Zeneszerzők és Boraik Borvacsorák

"Zeneszerzők és Boraik" - a hagyományteremtő borvacsora-estek hivatalos blogja. Legyen részese ennek a különleges gasztro - kulturális élménynek Ön is!

Friss topikok

Archívum

Olaszos borvacsora a Fonte Pizzeriában - a bonviván Rossini vendégsége

2012.01.08. 13:51 :: Zanphagras

 

 

Január 6-án este a sokat látott és sokat próbált Gioacchino Rossini úgy döntött, hogy kedvenc ételeit a Fonte Pizzeria séfjeivel készítteti el. No, természetesen nem egy most előkerült korabeli naplóbejegyezést idézünk, csupán arról van szó, hogy a Borház Magyarország Kft. elhozta a Fonte Pizzeriába azokat a remek kézműves borokat, amik a legtökéletesebb kiegészítői Rossini kedvenc ételeinek, amely ételek többségének nem csak rajongója, hanem kitalólója is volt egyben.

Az est folyamán Rossini páratlanul izgalmas életének híres anekdotáit hallhatta a nagyérdemű, amelyek nagy része természetesen szervesen kapcsolódott az éppen asztalra kerülő finomságokhoz, borokhoz. A mulatságos történetekben szóba került a levél szélére rajzolt borospalack, ami az operák sikerét volt hivatott ábrázolni, a bőrkesztyűból készült ragu, mellyel a másik ínyencet, Alexandre Dumas-t tréfálta meg a komponista vagy éppen a Rossini lustaságát okozó lassú, testes bolognai vörösbor is.

A vacsora kezdetén a Magyar Rádió Szimfónikusaiból álló alkalmi vonósnégyes játszotta el Rossini egy igen népszerű vonós szonátáját, majd ezt követően egymást váltották az asztalon a finomabbnák finomabb ételek Rossini hol olaszos, hol pedig franciás ízlését követve.

Az előétel a „Téma és variációk” fantázianevet viselte – valójában olasz kolbászos, pármai sonkás és articsókás-kapribogyós minipizzák kerültek a tányérokra, melyet a Somlói Borvidékről válogatott 2008-as Oszvald Olaszrizling kísért, minerális jegyeivel remek harmóniát teremtve étel és ital között.

Ezt egy igazi Rossini-specialitás, a libamájpástétom követte mézes lilahagymalekvárral. A küllemében is igazán impozáns fogás mellé a poharakba a Levendula Pince 2009-es Bella Rosa névre keresztelt száraz rozéja került, mely nagyobb részt Cabernet Sauvignon, kisebb részt Merlot szőlőkből készült, és aminek szamócás-málnás illata mindenkit elkápráztatott.

 

A harmadik fogás a Spaghetti á la Rossini nevet viselte, ami valójában a Spaghetti Ristori paradicsomos változata. Ezt az ételt a zeneszerző általában igen szélsőségesen fűszerezte, éppen ezért testesebb vörösbor dukált hozzá. Ez a Borház választása alapján ez esetben a villányi Janus Pince Örömbora volt. Ezt a 75%-ban Cabernet Franc-ból és 25%-ban Merlot-ból készült italt érett gyümölcsök, bársonyos tanninok és rengeteg életöröm jellemzik. Ezt, a tapasztalatok szerint, az est vendégei is átérezték.

 

Negyedik fogásként és egyben főételként egyben sütött hátszín került a tányérokra aszaltszilva mártással, karamellizált körtével, burgonyafánk kíséretében. Ez a minden ízében tökéletesen harmonikus kompozíció egy nagytestű, ám mégis elegáns mozgású és lágy bort követelt maga mellé, ami történetesen a szekszárdi Prantner Pincészet 2009-es Merlot-ja lett. A 2011-es szekszárdi borverseny után – ahonnan elhozta az aranyérmet – az est vendégei körében is nagy sikert aratott eme tétel.

Végül, hogy egy igazi Rossini-opera mozgalmas vígasságát idézzék, a szervezők játékosan könnyed édességgel készültek: diós, mandulás, mazsolás meleg gyümölcssalátát szolgáltak fel étcsokoládé öntettel, ami mellé az illatában a frissen bontott földimogyoróra emlékeztető, ízben pedig a mandulával és mézzel kacérkodó tokaji Szamorodni került. Ezt a remek deszertbort a Monyok Pincészet termelte, és ahogyan Rossini dolgozóasztalán is állt mindig egy palack tokaji, úgy a borbarátok sem bánták, hogy az est zárásaként éppen ezt a nedűt élvezhették.

 

Nem lett volna mégsem kerek az élmény, ha a vacsora folyamán nem szólt volna Rónai Orsolya és Gyárfás István jazzduója, hiszen a két művész fantasztikus hangulatot teremtett a remek ételek és nagyszerű borok fogyasztásához. Méltóképpen szólt a taps a Fonte Étterem csapatának: az ételek nem csak ízletesek voltak, hanem valódi mesterművek: már tálalásuk és illatuk maga is művészet volt - ahogyan maga a vérbeli ínyenc Rossini is az asztalra tette volna.

Mit is kívánhatna az ember egy ilyen este után? Nos - még jó pár hasonlót!

 - Fejérvári Gergely írása - 

Kövessen minket a Facebookon is, ahol első kézből értesülhet legújabb híreinkről, elolvashatja írásainkat, megtekintheti az estek folyamán készült képeket és videofelvételeket! Ha tetszik, amit lát, kérjük, ossza meg ismerőseivel is!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: borvacsora rossini

A bejegyzés trackback címe:

https://zeneszerzokborai.blog.hu/api/trackback/id/tr573528569

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: cyber security courses london 2019.05.23. 12:27:58

Az ARDO típusú mosógép és a 2 éve néma márkaszerviz esete - Offer blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása