HTML

Zeneszerzők és Boraik Borvacsorák

"Zeneszerzők és Boraik" - a hagyományteremtő borvacsora-estek hivatalos blogja. Legyen részese ennek a különleges gasztro - kulturális élménynek Ön is!

Friss topikok

Archívum

Induljon a zene! - az első estről

2012.01.08. 13:30 :: Zanphagras

Új és jelenleg egyedülálló színfolttal gazdagodott a magyar gasztro-kulturális paletta október 21-én, pénteken, amikor is egy nappal Liszt születésének 200. évfordulója előtt a Chanson Étterem, a Borház Magyarország (Kft.) és Fejérvári Gergely szervezésében megrendezésre került a Zeneszerzők és boraik sorozat első estje – természetesen Liszt jegyében.

Ahogy azt a borvacsora felkonferálásában megfogalmazták, a rendezvénysorozat célja elsősorban az, hogy egységgé szervezze azokat a gasztronómiai és művészi produktumokat, amik más eseményeken egymás kísérői, kiegészítői csupán. A klasszikus zene, a jazz, a finom ételek és remek kézműves borok nem apropói egymásnak, hanem előre meghatározott koncepció mentén összeválogatott adalékai egy komplex élménynek. Liszt életébe pillanthattak be elsőként az érdeklődők anekdoták, levélrészletek, naplóbejegyzések segítségével – természetesen a borok jegyében, majd a zeneszerző két boros vonatkozású zongoradarabja hangzott el Németh András zongoraművész előadásában.

A vacsorán Liszt kedvenc ételeit kóstolhatták végig a vendégek: került az asztalra gesztenyés pulyka galantine, gombával és kacsamájjal beterített borda cotelette, krokettel és színes rizzsel, Kadarka öntettel, valamint zárásként citromos málnahab hársmézzel. Az autentikus ételsort a Borház által összeállított italok kísérték, sorrendben: egy kiváló Olaszrizling Csopakról, a Tamás Pince kézműves borai közül, egy Alex Liddell angol boresztéta által is a legjobbak között jegyzett Juhfark a somlói Oszvald Pince remekei közül a 2008-as esztendőből, egy a 2011-es szekszárdi borversenyen aranyérmet szerző gyümölcsös Kadarka a Prantner Pincétől, végül pedig az estet megkoronázandó egy késői szüretelésű Hárslevelű a Tokajbor-Bene Pincészettől, ami kajszi –és őszibarackos lecsengésével kitűnő zárásnak bizonyult. A pazar menü ideje alatt Rónai Orsolya és Horváth Kornél jazzduója varázsolt igazi Chanson-hangulatot a kandeláberek és gyertyák fényében úszó étterembe.

Ha valaki lemaradt volna az első alkalomról, ne bánkódjon; november 25-én újra megnyitja kapuit a Chanson Étterem a remek kézműves borok és kiváló zenék szerelmesei előtt. Ezen a péntek estén Bartók Béla lesz a vendég, akinek népdalgyűjtő körútjain most virtuálisan a kedves közönség is elkísérheti őt, hiszen a szervezők rövid történeteken, virtuóz zongoradarabokon, házias ízeken és karakteres borokon keresztül megidézik azokat a helyszíneket, ahol a neves komponista megfordult gramofonjával.

Szólj hozzá!

Címkék: ferenc borvacsora liszt

A bejegyzés trackback címe:

https://zeneszerzokborai.blog.hu/api/trackback/id/tr483528531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása